Kevät puolella ollaan taas menossa. Nautin suunnattomasti kun ei tarvitse koko ajan liikkua pimeällä. Noutotreenit on olleet nyt muutaman kuukauden tauolla, joulun aikaan viimeksi käyty ihan metsätreenit ja silloinkin  meni yks hyvä dami hukkaan. Nyt oon muutaman kerran ihan omalla pihalla ottanut damien etsimistä ja lyhyitä treenejä aktivointi mielessä. Törmäsin netissä useampaan kertaan off witch(miten se kirjotetaan??) harjoitteluun ja siihen liittyvään default-asentoon. Liittyy koiran patoamiseen, eli suomeksi sanottuna siihen että koira rauhoittuu ennen kuin toiminta jatkuu. Tätä käytetään nyt monissa koirakouluissa kiihkeiden ja nopeiden koirien treenaamisen apuna. Innostuin sitten lueskelemaan aiheesta enemmän ja aloin kokeilla hommaa jekun kanssa, koska sen kanssa menee välillä harrastamisesta ilo kun se käy niin kauheilla kierroksilla, vinkuu ja keskittyminen kärsii.

Tuo default asento poikkeaa pelkästä rauhallisuuden odottamisesta siinä, että koiralle opetetaan tietty asento ja vihje, josta koira tietää mitä siltä odotetaan. Monella paimenkoiralla se näytti olevan maahanmeno, niin että myös leuka on maassa ja häntä rauhassa. itse mietin ensin tuota että miten sen sopivan asennon löytää omalle koiralle? no, pihalla leikkiessä se löytyi itsestään, lelua tahtoessa jekku istuu ja katsoo keskittyneesti minua, ja tästä tuli meidän "rauhallisuus asento". Istuminen(niin ettei ole valmiina ponnahtamaan)häntä maassa ja tärkein kriteeri, suu on kiinni. Jos suu on auki niin silloin on kierrokset turhan ylhäällä. Leikkiessä ulkona jekku tarjoaa tuota jo mukavasti, eli jos pyydän irrottamaan niin leikki jatkuu kun on rauhoittanut itsensä. Olen alkanut siirtää tuota myös muuhun. Esim. noihin pihan noutoharjoituksiin. Noutoon pääsee vaan tuosta rauha asennosta. Aion nyt koittaa saada tuon tavaksi ja yleistää pikku hiljaa.

Uutena harrastuksena olen löytänyt nose work-harjoittelun. Eli hajun tunnistamisen, tilasin virallista eukalyptus-tuoksua treenaamista varten. Olisi kiva päästä johonkin kurssillekkin mutta nyt ollaan treenattu ihan kotioloissa naksuttimen kanssa. Aloitin yhdellä purkilla merkkaan hajua, kun alkoi sujua otin mukaan purkkeja ilman hajua ja nyt ovat muutaman kerran etsineet hajun huoneesta. Työskentelevät vuorotellen eli toinen odottaa kun toinen tekee ja sitten vaihto. Jekulle tässä ottanut myös tuota rauha asentoa ennen kuin pääsee hommiin. Taika työskentelee melkein raivolla, ihan huvittanut kun merkkaa tuoksun niin voimallisesti, purkit kaatuilee ja tarraa kynsii, jos kisattaisiin ei väkivaltaa saisi käyttää;) vaan haju pitäisi merkata rauhallisesti, ehkä tähän alan opettaa istumisen tai vastaavan, jekulla toimii parhaiten nenällä näyttö. Siitä mukavaa hommaa että voi tehdä kotona, ei tarvitse lähteä mihinkään eikä aikaa mene kohtuuttomasti, ja koirat saa aktivointia, se on tärkeintä.

potkurilenkkejä välillä tehty, muuten jalkapelillä kuljettu. Autolla olen liikkunut metsäpaikoissa nyt hyvin vähän, pelottaa että jää autolla kiinni ja jekun autoinho näyttää iän myötä vaan lisääntyvän, eli ei mielellään lähde auton kyytille. Ajattelin kesää vasten taas laittaa häkit autoon, sekin voi helpottaa kun taika ei kiilaa sitä jatkuvasti.